Voorkomen van doorslaande roestplekken - Tips & Dimitricks

Als ervaren schilder weet je dat kleine vlekken een veelvoorkomend probleem zijn bij schilderprojecten., doordat na verloop van tijd de koppen van spijkers en schroeven gaan roesten. Maar hier is een handige tip om dit vervelende euvel te voorkomen en een professioneel resultaat te bereiken.

Voorkomen van doorslaande roestplekken | Tips & Dimitricks

Als ervaren schilder weet je dat kleine vlekken een veelvoorkomend probleem zijn bij schilderprojecten, doordat na verloop van tijd de koppen van spijkers en schroeven gaan roesten. Maar hier is een handige tip om dit vervelende euvel te voorkomen en een professioneel resultaat te bereiken.

Dunne lagen plamuur voor een vlekkeloze afwerking

Voordat je begint met het aanbrengen van plamuur, is het cruciaal om te begrijpen waarom spijkers en schroeven kunnen gaan roesten. Dit gebeurt als gevolg van blootstelling aan vocht en zuurstof, vooral in omgevingen met wisselende temperaturen. Het ijzer in spijkers en schroeven reageert met zuurstof en water om ijzeroxide, oftewel roest, te vormen.

Om dit te voorkomen, kun je overwegen om dunne lagen plamuur aan te brengen. Dunne lagen hebben meerdere voordelen, waaronder snellere droogtijden, meer controle over de dikte en minder zichtbaarheid van roestplekken. Voor een langdurig resultaat is het aan te raden hier niet een gewone plamuur te gebruiken, maar één die voorzien is van een roestinhibitor.

Tijd besparen met een roestinhibitor

Als je op zoek bent naar een nog efficiëntere oplossing, overweeg dan het gebruik van plamuur met een roestinhibitor, zoals Jansen Acryl Snelplamuur. Dit product bevat een speciale formule die roestvorming voorkomt. Hierdoor bespaar je tijd doordat je de extra stap van voorgronden met speciale primers kunt overslaan.

Één handeling in plaats van twee

Normaal gesproken zou je, om roestvorming te voorkomen, de spijkers en schroeven eerst met een primer behandelen en vervolgens met plamuur afdekken. Dit kost extra tijd en arbeid. Maar met een plamuur die een roestinhibitor bevat, zoals de Jansen Acryl Snelplamuur, kun je deze twee handelingen combineren tot één. Direct aanbrengen van plamuur scheelt niet alleen tijd, maar geeft ook dezelfde bescherming tegen roest.

Of je nu voor traditionele plamuur of een product met een roestwerende eigenschap kiest, dunne lagen aanbrengen blijft een gouden regel voor een mooi eindresultaat. Dus, schilders, onthoud deze tip om de beste afwerking te bereiken, tijd te besparen en de levensduur van je project te verlengen.

Een roestinhibitor, ook wel een corrosieremmer genoemd, is een chemische stof of samenstelling die wordt toegevoegd aan materialen of producten om de vorming van roest of corrosie op metalen oppervlakken te vertragen of te voorkomen. De rol van een roestinhibitor is om de chemische reacties tussen het metaal, zuurstof en water (de belangrijkste factoren die bijdragen aan corrosie) te verstoren of te vertragen.

Roestinhibitoren kunnen op verschillende manieren werken, afhankelijk van hun chemische samenstelling en toepassing. Enkele veelvoorkomende mechanismen omvatten:

  1. Passivering: Sommige roestinhibitoren vormen een beschermende laag op het metalen oppervlak. Deze laag werkt als een barrière die het metaal afschermt van zuurstof en water, waardoor de oxidatiereactie wordt vertraagd.
  2. Oplosbaarheid: Anderen werken door oplosbaar te zijn in water en de zuurstofopname in het water te verminderen, wat de roestvorming op het metalen oppervlak vermindert.
  3. Elektrochemische werking: Sommige roestinhibitoren kunnen fungeren als elektronendonoren of -ontvangers in elektrochemische reacties, waardoor de corrosieprocessen worden verstoord.
  4. Adsorptie: Enkele roestinhibitoren kunnen zich aan het metalen oppervlak hechten en fungeren als een fysieke barrière tussen het metaal en corrosieve stoffen.

Roestinhibitoren worden veel gebruikt in de industrie, met name bij de fabricage van metalen producten, verf- en coatingformuleringen, en zelfs in olie- en gasindustrieën om de levensduur van metalen componenten te verlengen en corrosie te voorkomen. In het geval van verf- en plamuurproducten, zoals de eerder genoemde Jansen Acryl Snelplamuur, wordt een roestinhibitor toegevoegd om de ondergrond te beschermen tegen roestvorming en de duurzaamheid van de afwerking te verbeteren.

Bekijk hier de instructie van het toepassen van De Jansen Acryl Snelplamuur bij het vullen van naden en gaten en het aanbrengen van kitranden:

 

Technisch merkblad    Veiligheidsblad

Graag technisch advies ontvangen over de Jansen Acryl Snelplamuur? Dit is namelijk onlosmakelijk verbonden met een goede afloop van uw project. De vakmensen van Vistapaint geven u een advies. Professionals met verftechnische kennis en die weten hoe producten worden verwerkt. Een advies voor langere termijn die zekerheid geeft in de kwaliteit die je kunt leveren. Vraag hier een advies aan of neem contact met ons op via +31(0)70 369 41 41.

ADVIES OP MAAT

VISTAPAINT is een leverancier van hoogwaardige verfspecialiteiten, plamuren en pleisters. Met ons brede assortiment aan verf- en stucproducten bieden wij dé oplossing voor de verfverwerkende- als de stucverwerkende specialisten. Wij adviseren u graag over onze specialistische producten van hechtprimers, éénpotsystemen, isolerende coatings, reinigers, transparante lakken, nanocoatings, plamuren, pleisters, dekkende vloercoatings, Wegenverf, zwembadverf, lijmen, kitten, overige specials. Maar we geven over advies op het gebied van duurzame producten,  wand- en plafondafwerking, restauratie en reparatie, maar ook gevelafwerking. Of check onze kennisbank met Tips & Adviezen, Projecten, Technische Merkbladen, Veiligheidsbladen en gegarandeerde 24 uursleveringen.